top of page

Ceza hukuku; tutuklama, yakalama, arama, el koyma ve dinleme gibi birçok tedbir ile kişi özgürlüğünün kısıtlama yetkisine sahip olan, suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamu hukuku alanıdır. Bu alanda suç kavramı ortaya çıkmakta olup, çevrede hapis olarak adlandırılan ve ceza evine girilen hadiseler bu alana dahil olmaktadır. Ceza mahkemeleri, temel olarak asliye ceza mahkemesi ve ağır ceza mahkemesi olmak üzere iki tür mahkemeden oluşmaktadır. Çevrenizde sıklıkla duymakta oluğunuz; adam öldürme, uyuşturucu ticareti, örgüt kurma, adam yaralama, hırsızlık, konut dokunulmazlığı ihlali, cinsel taciz, cinsel saldırı, dolandırıcılık, yağma, fuhuş, zimmet, iftira, Cumhurbaşkanına hakaret ve daha buna benzer birçok suç kavramını içine alabilen, sonucunda ceza evinde hapis cezası ile cezalandırılma ihtimali doğuran önemli bir hukuk alanıdır.

 Ceza hukukunda tüm süreçler, genel hatlarıyla soruşturma, kovuşturma ve infaz hukuku süreci olarak tanımlanabilir.

Soruşturma aşaması

Bir suçun işlendiği şüphesinin öğrenilmesiyle başlamış olan ve iddianamenin kabulü ile yada iddianamenin düzenlenmesine yer olmadığı kararı ile sonlanmış olan evredir. Cumhuriyet savcısı, bu evrede ceza mahkemesi önünde tartışılabilir bir ceza uyuşmazlığının bulunup bulunmadığını araştırır.

Kovuşturma aşaması

Şüpheli hakkında yapılan soruşturma neticesinde düzenlenen iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle başlayan yargılama sürecini ifade eder (CMK m.175/1). Kovuşturma, iddianamenin kabulüyle başlayıp, hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi tanımlamak üzere kullanılır. Sanık, mahkemedeki yargılamanın tüm aşamalarında da bir avukatın hukuki yardımından yararlanma hakkına sahiptir.

 Ceza mahkemesi, yapacağı yargılama neticesinde sanık hakkında mahkumiyet hükmü olarak "adli para cezası", "hapis cezası" veya "güvenlik tedbiri"ne karar verebilir. Kararda hapis cezasının ertelenmesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması (hagb) gibi bireyselleştirme kurumları uygulanabileceği gibi sanığa verilen hapis cezası adli para cezasına da çevrilebilir. Ceza davası, istinaf, temyiz ve kararın düzeltilmesi gibi aşamaları da geçtikten sonra kesinleşmiş hapis cezası ile ilgili infaz hukuku süreci başlar.

İnfaz aşaması

Yargılama sürecinin sona erip cezanın kesinleşmesinden sonra suçlunun belli şekillerde cezalandırılması demektir. Kesinleşen hapis cezasının infazı, kural olarak açık veya kapalı cezaevinde yapılır. Cezası infaz edilen hükümlü, suçunun niteliğine göre belli şartları yerine getirdiğinde koşullu salıverilme (şartlı tahliye) ve denetimli serbestlik tedbirinden yararlanarak cezaevinden tahliye edilebilir.

Bir suç işlendiği andan itibaren yukarıda bulunan üç aşamada da bir ceza avukatı ile temsil edilmek büyük önem arz eder. Bu üç tane aşamanın bir tanesinde bile meydana gelecek bir hukuka aykırılık geri dönülemez sonuçlara yol açabilmektedir. AKG Legal Avukatlık Ortaklığı'nda mevcut olan uzman ceza avukatlarımız ile ceza yargılamasında en doğru ve güvenilir temsile ulaşabilirsiniz.

+90 (212) 812 65 00

Merkez Mahallesi, Hasat Sokak No:52 Şişli/İstanbul

© AKG Legal Avukatlık Ortaklığı 2022

 

Yasal Uyarı

 

Gizlilik

bottom of page