
Startup, ülkemizde son yıllarda artmakta olan bir girişim modeli olup, genellikle daha önce çözüme kavuşmamış yeni problemler temelli ve çoğunlukla teknolojik altyapıda inovatif fikirlere odaklanılarak gerçekleştirilen girişimlere verilen bir isimdir. Bu alanda ortaya çıkabilecek hukuki problemlere ilişkin hukuki destek vermekte yükümlü olan bir hukuk alanı ise startup hukuku olarak adlandırılmaktadır.
Bu iş modelinde; kurulacak veya kurulmuş şirketin türünün, şirketin yapısının, exit stratejisinin, veri koruma uyumluluk süreçlerinin, girişim fikrinin korunmasının, fıkri sınai haklar mevzuatına uygunluğun, sözleşmeler hukukuna uygunluğun, şirketleşme sürecinde düzenlenen sözleşmelerin, ticaret kanununa uygunluğun, rekabet yasaklarına uymanın, tüketici mevzuatı açısından aykırılıklar barındırmamanın ve örneklerdeki gibi daha birçok hukuk alanını ilgilendiren unsurların dikkatle ele alınması gerekmektedir.
Bir startup kurulurken başlangıçtan exit tarihine kadar ve sonrasında da doğru bir hukuki destek alınmak suretiyle hukuki riskler en aza indirgenerek ilerlemek çok önemlidir. Aksi takdirde karşılaşılacak hukuki problemlerin ardı arkası kesilmeyecek, projenin temeli sağlam olmadığı için bu açıkları sonradan kapatmak hem zaman hem de maliyet olarak büyük zararlara yol açacaktır.
Daha fazla bilgi edinmek için Kişisel Verileri Koruma menüsünde yer alan Startup Hukukunda Temel Kavramlar menüsünü inceleyebilirsiniz.